сабота, 2 март 2024

Скопје е меѓу десетте најзагадени градови во светот, Струмица разгледува долгорочни мерки

Вечерва во 18 часот Скопје повторно се појави на листата на десетте големи или главни градови во светот според степенот на загаденоста на воздухот, која ја објавува Ервижуал, специјализираната интернет страница за следење на квалитетот на воздухот на планетата. Скопје е на деветото место, во друштво на милионски градови од Азија кои редовно се во горниот дел на топ листата на стотина градови. Во Струмица, која исто така мака мачи со загаденоста, во план се долгорочни мерки.

Објавено на

часот

Сподели

Магливото време, греењето на нееколошки горива во домовите, густиот сообраќај деновиве, индустријата и други фактори како што се неповолните климатски, придонесуваат за високата концентрација на ПМ – честичките. Во Скопје засега не се во план итни мерки за заштита на населението.

И неколку други градови во Македонија имаат висока концентрација на канцерогените честички, а особено е загаден воздухот и тоа со денови, во Струмица.

Загадувањето на воздухот во Струмица, кое повеќе пати во изминатиот период бележи надминување на дозволениот праг на што укажуваше и Министерството за животна средина и просторно планирање и наложуваше преземање на препораки и мерки, утре ќе се разгледува на седница на Локалниот совет за превенција.

Градоначалникот Костадин Костадинов вели дека решение е имплентацијата на јавниот електричен превоз, кој е радикален чекор и е огромен финансиски проект што ќе служи за подобра комуникација на граѓаните со населените места. Вториот радикален чекор е максимализирање на зелените површини со зголемување на истите од 40 на 84 хектари, вели Костадинов.

Според него, проблем е немањето доволно инспектори за животна средина, бидејќи Општината има само еден, кој постајано постапувал според неговите надлежности.

„Токму загадувањето е договорено да се стави како алрмантна точка за разгледување на Локалниот совет за превенција при што е потребно да се преземат итни мерки. Секако, тука е проектот со УНДП со кој добиваме грант од 10 милиони денари, а Општината кофинансира со уште 10 милиони, што значи вкупно 20 милиони денари за справување со загадувањето, подготвување на Акциски план, мерки и конкретни решенија. Тука е и користењето на гасот за кој со одлука на Советот даваме субвенции од 10 денари за секој потрошен метар кубен. Но, гледаме дека тоа не е доволно и не е доволна мотивација за граѓаните да го користат гасот“, смета струмичкиот градоначалник.

Додава дека е потребна заедничка и координирана акција на сите институции, бидејќи Општината нема целосно ингеренции за решавање на овој проблем. Според него, важно е и други државни институции и јавни претпријатија да се вклучат во решавање на загадувањето на воздухот во Струмица.

 

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ