петок, 14 јуни 2024

Што сé е неопходно за создавање мала успешна бизнис приказна? 

Објавено на

часот

Сподели

Сепак, женското претприемништо на глобално ниво сè уште се соочува со многу пречки. Статистичките податоци покажуваат дека родовиот јаз во стапката на вработеност во 2021 година во земјава изнесувал 20.3%, а од вкупниот број работодавачи, само 19% биле жени, односно само 22% биле вработените за сопствена сметка. 

Токму затоа, неопходно е посветување посебно внимане на поддршка на жените кои сакаат да развијат сопствен бизнис и креирање на соодветни пакети на производи за поддршка на иновативните идеи на жените кои сакаат да се испробаат како претприемачи. Халкбанк креираше пакет на производи за жени претприемачи со кој досега поддржа многу идеи и добар дел од нив се развија во успешни бизнис приказни.

Студиото за убавина „Ла Сенса“ (@lasensa.studio) ја истакнува уметноста на самоизразување и откривање на светот во кој соништата се остваруваат и секоја жена може самоуверено да ја прифати нејзината убавина и финансиска моќ. Духот на женското претприемништво се огледа и преку соработката на Халкбанк и фризерскиот салон за деца „Мали ѕвезди“ (@mali_dzvezdi) на Снежана Стефковска, кој се обидува на децата да им подари уникатно искуство, додека се потстрижуваат или прават фризури.

За издвојување е и игротеката „Кидли“ (@kidlyplayspace ) на Емине Илази која од своето отворање нуди интересни работилници за деца со кои се поттикнува креативноста и развојот на децата, а истовремено е место каде што може да се најдат голем број на уникатни и корисни производи кои за кратко време ќе станат омилен дел од секојдневието на мајките.

Пример за успешен женски бизнис е и студио „Фигурела“ (@figurellamacedonia), а се работи за бренд на физиолошки центри во кои што се применува екслузивен метод за слабеење и ремоделирање на женското тело. Ослободете се од вишокот сантиметри, остварете го вашиот сон и поседувајте совршена фигура соединувајќи патентирана движечка активност, озонски третман и основни нутриционистички совети од вашиот личен асистент.

Matteo’s Little Things (@matteos_little_things) е онлајн продавница креирана од мајка на еден тодлер Матео, кој е впрочем и нејзината најголема инспирација. Целта е да им се подобри и олесни секојдневието на родителите преку голем избор на уникатни парчиња мебел, играчки и декоративни производи. Халкбанк ги поддржа и аптеките Anni Farm (@dnaannifarm), кои постојат повеќе од 10 години на нашиот пазар, со мисија за хумана и професионална услуга на своите клиенти и пациенти

Пакетот за жени претприемачи на Халкбанк е наменет е за микро, мали и средни претпријатија каде доминантини основачи или сопственици се жени, односно, кога основачи се правни лица, крајниот доминантен сопственик да е жена или повеќе жени.

Овој пакет нуди низа погодности како можност за добивање финансиски средства за основни и обртни средства во висина до 30.000 евра со рок на отплата до 60 месеци.

Пакетот нуди и низа други бенефиции како бесплатно водење на сметката, пониски провизии за денарски платен промет и за плаќање налози преку е-банкинг, без месечен трошок за електронско банкарство и бесплатна изработка на ЛИБ за активација, деловна Мастеркард дебитна картичка без надоместок за издавње и намален трошок за 50% на годишна чланарина, потоа 30% зголемени каматни стапки за депозити за правни лица, како и еднократен попуст од 15% за каско, домаќинско и патничко осигурување.

                                                                                                                                                 Комерцијален текст

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ