сабота, 22 јуни 2024

Шпанките се први во Европа кои ќе можат да земат менструално отсуство

Објавено на

часот

Сподели

Предлог-законот беше одобрен во парламентот во февруари. Министерката за еднаквост Ирене Монтеро тогаш рече дека тоа е „историски ден за унапредување на правата на жените“. Оттогаш, усвоени се некои амандмани за да се олесни пристапот до абортус и промена на полот.

Менструалното отсуство не е вообичаена практика. Во Тајван жените можат да останат дома само три дена во годината, а потоа добиваат само 50 отсто од платата. Во Јужна Кореја, работодавците мора да им дадат на жените еден слободен ден во месецот доколку тоа го побараат, но законот не регулира кој плаќа за тоа.

За да го остварат правото на менструално отсуство, на жените во Шпанија им е потребно одобрение од лекар. Времетраењето на отсуството во принцип не е ограничено. Според законот, зависи од тоа колку жената има болни менструации и колку дена трае болката. Трошоците за отсуство ги покрива државата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ