петок, 21 јуни 2024

Шолц: Западот ќе продолжи да ја вооружува Украина и по конфликтот

Објавено на

часот

Сподели

„Во иднина ќе треба да зборуваме и за безбедносни гаранции, тоа е јасно. Тие безбедносни гаранции го вклучуваат и прашањето до кој степен ќе ја снабдуваме Украина со оружје во иднина. По војната, Украина ќе биде снабдувана со оружје од западно производство“, рече Шолц.

Според него, западните земји засега не ги разгледувале овие безбедносни гаранции, бидејќи конфликтот не е завршен.

Германскиот канцелар додаде дека Украина нема да влезе во НАТО во догледна иднина, бидејќи критериумите на Алијансата вклучуваат бројни услови, кои Киев сега не е во состојба да ги исполни.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ