недела, 14 април 2024

Шефот на мисијата на ОБСЕ: Уставниот суд ги одбрани правата на новинарите

„Преку својата јуриспруденција, Уставниот суд не само што ги одбрани индивидуалните права на новинарите, туку и активно придонесе за слободно и демократско медиумско известување. Со оваа епохална одлука, Уставниот суд директно придонесе за развојот на посилно демократско општество во Северна Македонија“, изјави амбасадорот Килијан Вал, шеф на Мисијата на ОБСЕ во Скопје, на меѓународната конференција организирана по повод 60 годишниот јубилеј од основањето на Уставниот суд.

Објавено на

часот

Сподели

„Едноставното споменување на богатата судска пракса на Судот нема да им оддаде признание на нивните напори, но многу е важно да се истакне дека, низ целата негова стожерна работа, Уставниот суд воспостави доктрина на позитивната обврска на државата да ги обезбедува слободите и правата. Судот го постави овој стандард со тоа што ја зеде предвид праксата на Европскиот суд за човекови права при заштитата на слободата на изразување и заштитата на новинарите. Преку својата јуриспруденција, Судот не само што ги одбрани индивидуалните права на новинарите, туку и активно придонесе за слободно и демократско медиумско известување. Со оваа епохална одлука, Уставниот суд директно придонесе за развојот на посилно демократско општество во Северна Македонија“, рече Вал.

Шефот на мисијата на ОБСЕ, изрази поддршка за Уставниот суд за воведување на уставна жалба и потенцираше:

„Долго време се застапува зајакнувањето на Уставниот суд преку воведување на сеопфатниот механизам на жалба. Со доверувањето мандат на Уставниот суд директно да ги обработува жалбите на граѓаните, наместо да се потпираме на Европскиот суд за човекови права во Стразбур, ја правиме правдата попристапна и поблиску до дофатот на сите граѓани на Северна Македонија“, рече амбасадорот Вал.

Стоејќи на овој крстопат, на кој го славиме минатото и гледаме кон иднината, тој порача да биде обновена колективна заложба за поддршка на патувањето на Уставниот суд.

„Мисијата на ОБСЕ во Скопје е ваш партнер на ова патување на кој може да се потпрете. Неодамнешното потпишување на обновениот Меморандум за разбирање помеѓу Мисијата и Уставниот суд сведочи за нашата заедничка заложба за зајакнување на капацитетот на Судот. Заедно со Вас и сите наши партнери, се посветуваме да го поддржиме Судот кој продолжува да служи како витален столб во заштитата на човековите права, зачувувањето на правдата, владеењето на правото и демократијата во Северна Македонија“, рече Вал, кој беше еден од говорниците на конференцијата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ