четврток, 20 јуни 2024

САД се на потег, алжирскиот став кон Мароко го запре помирувањето

Новиот извештај објавен во четвртокот од страна на Атлантскиот совет, американски тинк-тенк кој го истражува повеќедеценискиот алжирски фокус на ривалството со Мароко, истакна дека Соединетите Американски Држави треба да интервенираат дипломатски за да се намалат тензиите меѓу двете северноафрикански земји.

Објавено на

часот

Сподели

Трудот насловен „Алжирската опсесија со Мароко ги уби изгледите за помирување“ предложи повеќе мерки што „САД би можеле да ги преземат за да ги смират тензиите помеѓу двете земји и да се осигураат дека сегашната состојба нема да излезе од контрола“.

„САД треба да посветат поголемо внимание на својата воена соработка со Мароко и да му сигнализираат на Алжир дека Вашингтон ќе направи сѐ што е во негова моќ за да спречи преземање на активности кои би можеле да го дестабилизираат регионот“, се вели во истиот извор.

Текстот на извештајот понатаму објаснува дека таквиот потег „би можел да испрати непогрешлив сигнал за посветеноста на Вашингтон на безбедносната соработка со Рабат“.

Извештајот, исто така, ја нагласува потребата САД да извршат притисок врз алжирската влада да ги почитува одредбите на Резолуцијата на Советот за безбедност на Обединетите нации за прашањето на Сахара од 2018 година.

Овие резолуции „го повикуваат Алжир целосно да соработува со ОН во активностите насочени кон компромисно и реално политичко решение за спорот“.

Со оглед на алжирското отфрлање на дел од неодамнешните резолуции на ОН, извештајот тврди дека единствениот начин да се обезбеди алжирската посветеност на политичкиот процес предводен од ОН е „да се изврши притисок врз Алжир целосно да ја признае својата политичка одговорност за создавањето и продолжувањето на овој конфликт и да отпочне директни преговори за изнаоѓање на политичко решение со Мароко“.

Сепак, авторот на овој извештај нагласува дека оваа цел може да остане недостижна доколку САД продолжат со водење на балансирана дипломатија која ги оневозможува цврсто да го поддржат мароканскиот суверенитет над Сахара.

Овој потег всушност би бил во согласност со позицијата на САД, бидејќи Централната разузнавачка агенција (ЦИА) веќе има документирано сомнеж за постоење на сателитска држава во јужен Мароко.

Имајќи го предвид раното признавање на независноста на САД од страна на Мароко, во извештајот се нагласува дека САД треба целосно да ги поддржат напорите на Мароко за решавање на спорот во Сахара и да го прекинат конфликтот со Алжир еднаш засекогаш.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ