понеделник, 17 јуни 2024

САД и Јапонија ја зајакнуваат соработката на полето на чипови поради глобалниот недостиг

Објавено на

часот

Сподели

Одлуката, која вклучува и соработка во областа на квантното пресметување и расправа за вештачката интелигенција, најавена е во време кога Вашингтон и Токио ја намалуваат својата изложеност на Кина и соработуваат за да го прошират производството на чипови и да обезбедат напредни компоненти потребни за економски раст.

САД, Јапонија и другите земји од Г7 минатата недела се согласија за „намалување на ризикот“, но не и дистанцирање од Кина, нагласувајќи ја длабоката загриженост кај понапредните демократии за растечката технолошка моќ на Кина и нејзината улога во технолошките синџири за набавка.

Во заедничката изјава, двете земји се согласија да ја зајакнат соработката меѓу сопствените истражувачки и развојни центри додека планираат идна технолошка соработка. Тие се согласија да соработуваат на „идентификување и решавање на географската концентрација на производството што ја поткопува отпорноста на синџирот на снабдување со полупроводници“. Тие, исто така, ветија дека ќе ги зајакнат синџирите на снабдување преку соработка со земјите во развој.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ