вторник, 5 март 2024

Русија ќе го зголеми военото присуство во западниот дел откако Финска ќе влезе во НАТО

Објавено на

часот

Сподели

Финска и Шведска се пријавија на НАТО минатата година, по рускиот напад на Украина, а Финска утре ќе стане 31-ва членка на Алијансата.

Финска и Русија делат граница од 1.300 километри, што ќе ја удвои границата на трансатлантскиот сојуз со Русија.

Рускиот министер за надворешни работи Сергеј Шојгу минатата година изјави дека Русија ќе преземе „соодветни контрамерки“ и ќе формира 12 единици и дивизии во Западниот воен округ.

„Ќе го зајакнеме нашиот воен потенцијал во западните и северозападните правци. Доколку силите и ресурсите на НАТО бидат распоредени во Финска, ќе преземеме дополнителни чекори за да ја осигуриме руската воена безбедност“, рече Грушко.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ