петок, 21 јуни 2024

Русија бара промена на границите во Балтичко Море, Финска реагира

Руското Министерство за одбрана предложи ревизија на границите на руските територијални води во Балтичко Море, според предлог-владината одлука, што предизвика огорченост кај Финска, членка на НАТО.

Фото: ЕПА

Објавено на

часот

Сподели

Според предлог-одлуката од 21 мај, Министерството предложило промена на границата околу руските острови во источниот дел на Финскиот залив и околу Калининград.

„Преминувањето на државната граница на Руската Федерација на море ќе се промени“, стои во резимето на предлог-одлуката. Доколку биде одобрена, одлуката ќе стапи во сила во јануари 2025 година.

Како оправдување за промената, Министерството за одбрана рече дека претходните советски мерења на границата во 1985 година користеле поморски карти од средината на 20 век и затоа не соодветствуваат целосно на посовремените картографски координати.

Врз основа на нацртот, не е јасно како точно би се менувала границата или дали имало разговори за тоа со други држави на Балтичко Море.

„Финските власти ги истражуваат информациите во руските медиуми за одредување на поморските зони во Финскиот залив“, изјави финскиот претседател Александар Стуб.

„Владата внимателно ја следи ситуацијата. Русија не е во контакт со Финска во врска со ова прашање. Финска дејствува како и секогаш: смирено и врз основа на факти“.

Финската министерка за надворешни работи Елина Валтонен изјави дека Русија треба да се придржува до Конвенцијата на Обединетите нации за морското право и додаде дека Москва сее „конфузија“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ