среда, 21 февруари 2024
Денеска е 11 Мај - Денот на култура во сообраќајот

РСБСП: Со почитување на правилата преку сопствениот пример сите да придонесеме за безбеден сообраќај

Објавено на

часот

Сподели

Сообраќајната култура е дел од личноста на човекот и претставува одраз на неговиот карактер и како човек и како учесник во сообраќајот, а се воспоставува уште од најраната возраст, велат од РСБСП.

„Затоа треба да се обрне посебно внимание на реализацијата на активности наменети за најмладите со цел нивно запознавање со сообраќајот, сообраќајните правила и прописи, како и со одговорното и совесно однесување во сообраќајот, со што ќе се овозможи тие да бидат безбедни и примерни учесници во сообраќајот на патиштата. Во таа насока е потребна и континуирана соработка со воспитно-образовните институции во реализацијата на бројни кампањи и активности за издигнување на сообраќајната култура на повисоко ниво со што се создаваат услови за изградба на систем на општествени вредности во кој безбедноста во сообраќајот, културата и етиката во сообраќајот ќе заземат соодветно и значајно место“, велат од РСБСП.

Затоа, на Денот на културата во сообраќајот, РСБСП упатува апел „да го почитуваме секој учесник во сообраќајот, да бидеме внимателни, одговорни и толерантни, и преку сопствениот пример да придонесеме за развивање на културата и безбедноста во сообраќајот“.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ