петок, 14 јуни 2024

Ребалансот на буџетот стигна пред Владата, но и расправата за кризната состојба

Објавено на

часот

Сподели

Министерот Бектеши изјави дека апелира граѓаните да не стравуваат зашто, како што рече, земјава располага со сите прехранбени производи во доволни количини.

„Во моментот Комисијата ги разгледува сите опциии – дали треба да продолжи кризната состојба или не, ако треба да се продолжи или тоа се предлага од институциите, тоа треба да го направи Собранието. Ние ќе предвидиме средства, тоа е наша обврска, да се подготвиме навреме ако продолжи кризата во Украина“, истакна Бектеши.

Според него, Министерството за економија предлага да нема дирекно замрзнување на цените.

Бектеши повтори дека со ребалансот се предвидени кратења на трошоците во институциите за да има средства за креирање мерки кои би ги заштитиле граѓаните и стопанството.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ