сабота, 5 април 2025

Знаете ли како да го чувате лебот

Знаеме дека лебот најдобро се чува на собна температура, идеално е во кутија за леб, во платнена или хартиена кеса за да се избегне таложење на влага.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Но, се случува лебот брзо да се исуши, па многумина посегнуваат да го чуваат во фрижидер мислејќи дека останува свеж подолго на студ. Ова е точно, но лебот во фрижидер всушност значително губи во квалитетот и некои од неговите главни карактеристики.

Лебот побрзо се стврднува на ладно – студот го забрзува процесот на градација на скробот, што значи дека лебот побрзо станува сув и тврд. Ова се случува побрзо отколку кога лебот се чува на собна температура.

Исто така, студените услови ја намалуваат сочноста и мекоста на лебот, што доведува до промена на текстурата. Лебот во фрижидер може да стане гумен или воден, што сигурно сте забележале. Студот влијае и на вкусовите што не се толку изразени додека лебот е ладен.

Фрижидерот го зголемува ризикот од мувла, влагата во фрижидерот може да предизвика кондензација во пакувањето на лебот, создавајќи идеални услови за растење на мувла. Лебот може да стане влажен, што дополнително го фаворизира растот на бактериите.

Лебот од фрижидерот ќе го изгуби вкусот затоа што студот ја намалува неговата природна влажност, што резултира со губење на неговата оригинална текстура и свежина.

Ако барате најдобар начин да го чувате лебот долго време, тоа е дефинитивно замрзнувачот. Едноставно завиткајте го во пластична кеса и замрзнете, а кога сакате да го користите – одмрзнете го на собна температура или кратко загрејте го во рерна.

За краткорочно складирање (1-3 дена), чувајте го лебот во кутија за леб или платнена кеса. За среднорочно чување (3-5 дена) чувајте го во пластична кеса, но на суво место. За долгорочно складирање (недели-месеци), чувајте го во замрзнувач.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ