Нутриционистот Аншул Синг објаснува за Хелт Шотс дека „речиси 99 отсто од калциумот се наоѓа во коските и забите, каде што обезбедува структурална поддршка и сила“. Бидејќи коските постојано се обновуваат, овој минерал помага во одржување на нивната густина и спречува губење на коскената маса. Клучно е и за јачината на забната глеѓ, која штити од киселини и бактерии.
Исто така, калциумот помага во правилната функција на мускулите, овозможувајќи им да се затегнат и правилно да се релаксираат. Овој минерал помага во згрутчување на крвта, придонесувајќи за заздравување на раните и спречување на прекумерно крварење.
Ако сакате да додадете повеќе калциум во вашата исхрана со јадење овошје, почесто вклучете некои од овие вкусни и здрави опции во вашето мени.
Портокалите не содржат само витамин Ц. Според американското Министерство за земјоделство (УСДА), 100 грама портокали содржат 43 мг калциум. „Така, консумирањето на портокали може да го поддржи имунолошкиот систем, здравјето на коските и нормалната мускулна функција“, објаснува нутриционистот.
Смоквите не се само богати со калциум, туку и калиум, влакна и антиоксиданти. „Половина чаша смокви содржи околу 180 милиграми калциум, а поради високата содржина на влакна помагаат во подобрување на варењето“, додава нутриционистот за Хелт Шотс. Високата содржина на калиум во смокви придонесува и за здравјето на срцето.
Кивито, одличен извор на витамин Ц, содржи и калциум. „Благодарение на високата содржина на витамин Ц, го промовира здравјето на кожата и производството на колаген“, објаснува Синг. Со приближно 60 милиграми калциум, ова овошје помага и во одржување на здравјето на коските.
Капините се бобинки кои исто така се богати со калциум. „Половина чаша капини содржи околу 42 милиграми калциум“, вели нутриционистот. Освен со калциум, капините се богати со витамин Ц, влакна и антиоксиданти, што ги прави одлични за имунолошкиот систем и варењето.
Друга бобинка што можете да ја јадете за да добиете калциум се малините. Нутриционистот истакнува дека „половина шолја малини содржи околу 32 милиграми калциум“. Оваа сакана бобинка исто така е богата со влакна и витамин Ц, редовното консумирање може да го подобри варењето, да го зајакне имунитетот, како и коските и забите.
Лимоните се одличен извор на витамин Ц и влакна, а содржат и калциум. Според УСДА, 100 грама лимон содржи 26 милиграми калциум. „Бидејќи се богати со витамин Ц, лимоните го зајакнуваат имунолошкиот систем и ја подобруваат апсорпцијата на калциум, кој е неопходен за здравјето на коските“, заклучува нутриционистот.