На есен, идеално би било на нашата трпеза да се најдат лук, ѓумбир, мед, прополис, како и чаеви – мајчина душица, маточина и рузмарин. Како што велат експертите, важно е да се разбере важноста на тврдењето на Хипократ дека сите болести почнуваат од стомакот.
„Микробиомот е збир на добри бактерии во нашите црева кои значително влијаат и придонесуваат за имунитетот. Ако го храниме нашиот микробиом со растителни влакна, мешунки, овесна каша, овошје и зеленчук, тој е посилен, а со тоа и нашиот имунитет ќе биде посилен и поотпорен на инфекции“, изјави Бранислава Теофиловиќ, доктор по медицински науки.
Теофиловиќ додава дека од септември се јавува недостаток на витамин Д и дека не е доволно да се внесува само преку храна, туку и преку додатоци во исхраната, по препорака на лекар или фармацевт.
Нутриционистката додава дека зелката има многу витамин Ц. Таа им советува на своите пациенти да ја исплакнат киселата зелка, бидејќи при правењето зимница е посолена.
Еден од начините за зајакнување на имунитетот сигурно е физичката активност и правилната исхрана, како и доволно сон, редовна хидрирање, поминување време на свеж воздух и избегнување на стрес.






