Иако мангото само по себе нема драстично да го промени вашето здравје, неговото редовно вклучување во балансирана исхрана може да придонесе за следниве придобивки:
Мангото е одличен извор на витамин Ц, кој го поддржува имунитетот и помага во подобра апсорпција на железото. Исто така, игра важна улога во формирањето на колаген, метаболизмот на протеините и заштитата на клетките. Го поддржува варењето и здравјето на цревата.
Влакната од манго помагаат во одржување на здравото варење и подолго чувство на ситост. Покрај тоа, мангото содржи ензими кои помагаат во разградувањето на храната и отпадот, што придонесува за подобра функција на цревата. Некои студии, исто така, покажуваат позитивен ефект врз разновидноста на цревната микрофлора. Помага во заштитата од хронични заболувања и стареење.
Мангото е богато со растителни соединенија кои имаат антиинфламаторно дејство. Со намалување на воспалението во телото, може да помогне во спречување на срцеви заболувања, одредени видови рак и невродегенеративни заболувања како Алцхајмеровата болест. Специфично растително соединение кое се наоѓа во мангото е поврзано со превенција на болести.