Одредени намирници и видови на храна силно го оптоваруваат организмот, го успоруваат варењето и придонесуваат за таложење на маснотии – особено во пределот на стомакот. Еве три вида на храна кои експертите препорачуваат да се ограничат или целосно да се исфрлат по 40-годишна возраст.
Преработено месо
Салама, колбаси, виршли и други слични производи често содржат високо ниво на сол, заситени масти и конзерванси како што се нитрати. Нутриционистите предупредуваат дека редовното консумирање преработено месо го зголемува ризикот од висок крвен притисок, проблеми со холестеролот и воспалителни процеси во организмот. По 40-тата година од животот, кога телото потешко се опоравува, а обновувањето на клетките се забавува, овие намирници можат да имаат уште поизразен негативен ефект врз срцето и крвните садови.
Слатки и индустриски пекарски производи
Рафинираните шеќери и белото брашно се наоѓаат во повеќето готови колачи, бисквити, кроасани и слични производи. Освен што брзо го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, тие придонесуваат за формирање на абдоминални масти и го зголемуваат ризикот од инсулинска резистенција – што е особено важно да се контролира по четириесеттата година. Нутриционистите често истакнуваат дека овој вид храна го поттикнува таканареченото „тивко воспаление“ во телото, што може да придонесе за развој на хронични заболувања и да го наруши имунитетот.
Газирани и засладени пијалаци
Соковите, енергетските пијалоци и засладеното кафе се полни со „празни“ калории кои не обезбедуваат ситост, но значително го оптоваруваат црниот дроб и метаболизмот. Како што стареете, на вашето тело му е потешко да го регулира нивото на шеќер во крвта, а овие пијалаци можат да предизвикаат ненадејни промени во енергијата и да придонесат за чувство на замор. Според диететичарите, дури и намалувањето на внесот на газирани пијалоци може да има позитивно влијание врз нивото на енергија, сонот и регулирањето на телесната тежина.