недела, 13 април 2025

Три чаеви кои треба да ги пиеме почесто наутро за подобро варење и енергија

Утрото е клучно за подготовка на телото за сите предизвици што ги носи денот и важно е да го започнете на вистински начин – со чај кој го подобрува варењето.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Правилното варење влијае на нивото на енергија, имунитетот и општото здравје, а постојат неколку видови чаеви кои можат да му помогнат на дигестивниот систем да „стартува“ со подобар почеток на денот, пренесува Индекс.

Зелен чај

Зелениот чај не е само вкусен пијалак, туку е познат и по своите антиоксидантни својства и благотворното дејство на дигестивниот систем. Содржи катехини – природни супстанции кои помагаат во намалување на воспалението и го поддржуваат здравјето на цревата. Исто така, има благо диуретично дејство, кое може да помогне да се елиминираат токсините од телото.

Зелениот чај го стимулира лачењето на жолчката, што го олеснува варењето и може да го намали чувството на тежина после јадење. Исто така, има благо антибактериско дејство, што може да помогне да се намалат бактериските инфекции кои понекогаш влијаат на дигестивниот систем. За најдобар ефект, подгответе зелен чај со топла, но не зовриена вода и оставете да се стои две до три минути. Премногу топла вода може да ги уништи антиоксидантите.

Чај од нане

Чајот од нане е еден од најпознатите пијалаци за ублажување на стомачни проблеми. Ментолот од ова растение делува благотворно на дигестивниот тракт и може да помогне во ублажување на грчеви и надуеноста. Нането е познато по своите антиспазмодични (антиспазмодични) својства, кои ги релаксираат цревните мускули и помагаат во регулирање на варењето.

Нането го поттикнува лачењето на жолчката и го олеснува варењето, особено кога се пие наутро, пред јадење. Може да ја намали надуеноста и гасовите и да го забрза варењето. Подгответе ги листовите свежо нане така што ќе ги прелиете со топла (не зовриена) вода и ќе ги оставите да отстојат пет до седум минути. Свежи или сушени листови нане даваат најдобар вкус.

Чај од ѓумбир

Чајот од ѓумбир е исклучително ефикасен за стимулирање на варењето. Ѓумбирот е природно антиинфламаторно средство кое помага да се намали воспалението и иритацијата во дигестивниот систем. Покрај тоа, ја стимулира циркулацијата во органите за варење и може да го забрза целиот процес на варење.

Ѓумбирот е познат и по своите антиеметички својства – го ублажува гадењето и непријатноста во стомакот. Исто така, го стимулира лачењето на жолчката и ензимите кои помагаат во разградувањето на храната. За да подготвите чај од ѓумбир, исечкајте парче свеж ѓумбир и прелијте го со врела вода. Оставете го да отстои пет до десет минути. По желба можете да додадете малку мед или лимон за поинтензивен вкус.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ