Најдобрата кујна во светот годинава е италијанската, со просечна оцена 4,64. Втора е грчката (4,60), а трета од Перу (4,54). Резултатот годинава се заснова на 590.228 оценки за 16.357 јадења.
Десетте најдобри кујни во светот за 2025/2026:
- Италија (4,64)
- Грција (4,60)
- Перу (4,54)
- Португалија (4,53)
- Шпанија (4,53)
- Јапонија (4,49)
- Турција (4,49)
- Кина (4,48)
- Франција (4,48)
- Индонезија (4,48)
Заедно со топ листата на 100-те најдобри кујни во светот, беа објавени и 100-те најдобри јадења во светот. За најдобро јадење беше прогласена парагвајската супа Вори-Вори со оценка од 4,64. Вори-Вори е густа жолтеникава супа со кнедли направени од пченкарно брашно и сирење.
Десет најдобри јадења во светот:
- Вори-Вори – Парагвај (4,64)
- Пица Наполетана – Италија (4,58)
- Таџарин ал Тартуфо Бјанко д’Алба – Италија (4,52)
- Сате камбинг – Индонезија (4,52)
- Џаѓ ќебап – Турска (4.51)
- Контосувли – Грција (4.51)
- Аро тападо – Перу (4.50)
- Комплет лепиња – Србија (4.50)
- Такос од Бирија (Кесабирија) – Мексико (4,49)
- Папарделе со дива свиња – Италија (4,47)
Најдобри јадења по категорија
Прогласени се и најдобрите јадења по категории. Наведеното парагвајско Вори-Вори е победник во категоријата супи. Грција слави во повеќе категории. Меѓу другото, има најдобро сирење – Гравиера Наксу, најдобра салата – Дакос и најдобро јадење со свинско месо – Контосувли.
Бразил го има најдоброто јадење со говедско месо – Фралдина, Јужна Кореја го има најдоброто јадење со живина – Чикин, Италија ги има најдобрите тестенини – Таџарин ал тартуфо, Бјанко д’Алба, Јапонија ги има најдобрите тестенини – Рамен во стилот на Јокохама, Турција го има најдобриот сендвич – Томбик донер…
Најдобри гастрономски региони
Кампања, Италија (4.47)
Емилија-Ромања – Италија (4,45)
Крит – Грција (4,42)
Сицилија – Италија (4,42)
Егејска Македонија – Грција (4,41)
Киклади – Грција (4,41)
Тоскана – Италија (4,41)
Пелопонез – Грција (4,40)
Алентехо – Португалија (4.40)
Северен Егеј – Грција (4,38).






