Во продолжение ви претставуваме преглед на најчестите митови и што всушност науката вели за сите нив.
Микробрановата печка ги „убива“ сите хранливи материи во храната
Ова е еден од најчестите митови – дека микробрановата печка ги уништува витамините и минералите во храната. Но, вистината е всушност спротивна.
Секоја термичка обработка, без разлика дали е готвење, пржење, печење или повторно загревање, влијае на составот на храната. Сепак, готвењето во микробранова печка е често понежен метод бидејќи ја загрева храната брзо и со помалку течност. Ова значи дека помалку хранливи материи се „исплакнуваат“ или се разградуваат за време на преработката.
Истражувањата покажаа дека варењето брокула во вода уништува значително повеќе витамин Ц отколку загревањето во микробранова печка. Значи – проблемот не е во методот, туку во времето на загревање и количината на вода.
Микробрановите печки ја зрачат храната и ја прават „радиоактивна“
Ова е сосема неточен и научно неоснован мит.
Микробрановите печки користат нејонизирачко зрачење, што значи дека не ја менуваат хемиската структура на храната и не ја прават радиоактивна. Тоа е истиот тип на електромагнетно зрачење што го користат вашите вај-фај уреди или блутут слушалки – само во различна форма.
Откако микробрановата ќе престане да работи, во храната не останува никакво „преостанато зрачење“. Храната не е контаминирана, само е загреана.
Микробрановата печка е штетна за вашето здравје ако стоите во нејзина близина
Многу луѓе инстинктивно избегнуваат да стојат во близина на микробрановата печка додека работи, плашејќи се од зрачење што може да „протече“.
Сите микробранови печки мора да ги исполнуваат строгите безбедносни стандарди. Тие имаат метални решетки на вратите и заштитни механизми што спречуваат истекување на зрачење. Дури и да стоите веднаш до уредот, количината на зрачење што би можеле да ја примите би била занемарлива и далеку под опасното ниво.
Единственото нешто што не се препорачува е да се користат оштетени микробранови печки – ако вратата не се затвора правилно или е оштетена, најдобро е да се замени.
Храната од микробранова печка има полош вкус и текстура
Ова не е мит – повеќе е прашање на личен избор.
Микробрановата печка често не го дава ефектот на „крцкавост“ што го добиваме во тава или рерна. На пример, пицата загреана во микробранова печка ќе биде помека и пожива отколку кога се загрева повторно во рерна. Но, тоа нема никаква врска со здравјето – туку само со текстурата и естетиката.
Кога микробрановата печка навистина може да биде проблем?
Сите садови не се безбедни за микробранова печка. Загревањето на храната во пластични садови кои не се означени како „безбедно за микробранови“ може да доведе до ослободување на штетни хемикалии, како што е БПА (бисфенол А). Ова е потенцијално штетно, особено со долготрајна и повторена употреба.
Користете стаклени, керамички или садови „погодни за микробранова печка“. Микробрановата печка не е непријател на здравјето – всушност, често е најбрзиот и енергетски најефикасен начин за загревање храна. Митовите за „радиоактивност“ и „уништување на хранливи материи“ не се поткрепени со научни докази.