Во античка Грција и Рим, студентите и научниците користеле рузмарин со надеж дека ќе ја подобрат концентрацијата и меморијата.
Современата наука открива дека можеби имало нешто во ова: во едно истражување, луѓето кои вдишувале мирис на рузмарин имале подобри резултати во задачите за меморија во споредба со оние во средина без мирис.
Па, како делува рузмаринот на мозокот?
Постојат неколку механизми. За почеток, рузмаринот ја стимулира циркулацијата на крвта, вклучително и во мозокот, помагајќи да се испорача повеќе кислород и хранливи материи, што може да ја подобри менталната јасност. Исто така, има смирувачки својства. Некои истражувања сугерираат дека неговата арома може да ја намали анксиозноста и да го подобри спиењето. Помал стрес може да значи подобар фокус и задржување на меморијата.
Рузмаринот е преполн со антиоксиданти, кои помагаат во заштитата на мозочните клетки од оштетување предизвикано од оксидативниот стрес – главен фактор за опаѓање на когнитивните способности. Се чини дека употребата на рузмарин како храна на Медитеранот може да биде уште една причина зошто луѓето во регионот водат долг и здрав живот.
Рузмаринот е богат со фитохемикалии кои го подобруваат здравјето. Една од најмоќните е карнозинската киселина, антиоксидант и антиинфламаторно средство кое помага во заштитата на мозочните клетки од оштетување, особено од видовите оштетувања поврзани со Алцхајмеровата болест.
Придобивките од рузмаринот би можеле да се протегаат многу подалеку од мозокот. Традиционално се користи за олеснување на варењето на храната, ублажување на надуеноста и намалување на воспалението.
Рузмаринот е повеќе од обична храна во кујната. Тој е природен лек со антички корени и модерна научна поддршка. Како што продолжуваат истражувачите, рузмаринот би можел да игра возбудлива улога во идните третмани за Алцхајмерова болест и други хронични состојби.
Додавањето малку рузмарин во вашиот живот – без разлика дали во оброк, чаша чај или вдишување од неговото етерично масло – може да биде мал чекор со големи здравствени придобивки.