Бојлер – најголемиот потрошувач во домаќинството
Професорот нагласува дека бојлерот троши околу 24 проценти од електричната енергија во просечно домаќинство. Затоа, тој советува:
- вклучете го бојлерот во текот на ноќната, поевтина тарифа
- исклучете го наутро
- туширање наместо капење
- за време на туширање повремено затворете ја водата
„Колку помалку вода користите, толку пониски ќе бидат вашите сметки“, вели професорот.
Шпорет и готвење – мали промени, голема заштеда
Шпоретот учествува со 15 до 17 проценти во вкупната потрошувачка
- кога водата ќе зоврие, намалете ја температурата на ринглата
- користете експрес лонец – готвите 3 до 4 пати побрзо
- предност имаат индукциски плочи
- користете ја рерната навечер или изберете пократки програми
- микробрановата печка е често поефикасна
„Кога водата врие, нејзината температура е секогаш 100 степени. Побрзото загревање само предизвикува побрзо испарување, не го забрзува процесот на готвење.“
Машина за перење и машина за миење садови – изберете пониски температури
Најголем дел од енергијата кај машините за перење се троши на загревањето на водата – дури 80 отсто.
- Изберете апарати од класа А
- перење на пониски температури
- избегнувајте високо вриење – современите детергенти се доволни
- користете еко програми за машини за миење садови
- претходно плакнење на садовите за пократки програми
Мали уреди кои трошат многу повеќе отколку што изгледа
Рутерите, модемите, приемниците и сличните уреди трошат малку поединечно, но работат постојано во текот на целата година, што резултира со значителна потрошувачка на годишно ниво.
- исклучете ги продолжните кабли кога излегувате од дома
- избегнувајте постојан „режим на мирување“ на компјутерите и телевизорите
- целосно елиминирајте ги старите сијалици со вжарено влакно – ЛЕД диодите трошат 9 пати помалку енергија
Исклучувајте ги безжичните и малите уреди секогаш кога можете
„Луѓето се потпираат на режимот на мирување како начин да заштедат пари, па затоа ги оставаат уредите постојано да работат во позадина. Сè што можете е да ги исклучите, тоа е директна заштеда“, порачува професорот.






