Омега-3 масните киселини, особено ЕПА и ДХА што се наоѓаат во масните риби како лосос и сардини, можат да помогнат во ублажување на симптомите на воспаление на зглобовите и подобрување на функцијата на зглобовите.
Омега-3 ги регулираат воспалителните процеси во телото и го намалуваат производството на молекули кои предизвикуваат болки во зглобовите, вкочанетост и оток.
Тие помагаат во борбата против оксидативниот стрес, што дополнително го штити ткивото на зглобовите и може да помогне при ревматоиден артритис.
Редовното консумирање на омега-3 масни киселини е поврзано со помала болка и подобрена подвижност кај лицата со артритис.
Омега-3 масните киселини го поттикнуваат здравиот проток на крв, што помага во доставувањето на хранливи материи до зглобовите и намалување на воспалението.
Наједноставниот начин е да консумирате масна риба најмалку двапати неделно. Ако јадењата со риба не ви се привлечни, размислете за земање додаток во исхраната во форма на висококвалитетно рибино масло. Покрај тоа, исхраната богата со овошје, зеленчук и јаткасти плодови дополнително придонесува за здравјето на зглобовите.
Но, не заборавајте на секојдневното движење, прошетки, пливање и лесно истегнување кои се одличен начин за одржување на флексибилноста и подвижноста на зглобовите.