четврток, 24 јули 2025

Природен фластер за срце: Овошје што сите го знаеме, но ретко го користиме

Во лето, додека шетаме покрај селските овоштарници или градските дворови, често наидуваме на дрво полно со мали жолти плодови – џанки, познати и како „златни сливи“.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Иако многумина од нас го јаделе ова овошје како деца, денес плодовите често паѓаат заборавени на земја – наместо да завршат на трпезата, каде што навистина заслужуваат да бидат.

Овие ситни сливи не само што имаат освежителен слатко-кисел вкус, туку се и вистинско богатство од витамини и минерали.

Сливата џанка зрее на почетокот на летото, и иако се широко распространети во нашиот регион, ретко се користат во секојдневната храна.

Во периодот кога се зрели, можат да обезбедат огромни здравствени придобивки. Содржат многу витамини Ц и А, како и калиум, магнезиум, железо и диететски влакна. Оваа комбинација ги прави совршен сојузник за: зајакнување на имунитетот, подобрување на варењето, заштита на видот, регулирање на крвниот притисок, поддршка на здравјето на срцето, коските и зглобовите.

Поради богатството од растителни влакна, џанката придонесува за чувството на ситост и може да помогне во одржувањето на здрава телесна тежина.

Здравствените експерти сè повеќе ја нагласуваат важноста на сливата џанка во превенцијата од кардиоваскуларни болести. Благодарение на нивната висока содржина на калиум и антиоксиданти, тие помагаат во намалувањето на крвниот притисок, ги штитат крвните садови и го поттикнуваат здравиот крвен систем. Некои со право ги нарекуваат „природни фластери за срцето“.

Плодовите се мали, тркалезни, со мазна жолта кора која често има црвеникави точки. Нивната внатрешност е сочна, кисела и мека. Дијаметарот на плодот е обично околу 2–3 см.

Сливата џанка не е само вкусно овошје од детството – таа е природен лек и освежување. Во време кога бараме „суперхрана“ од други континенти, можеби заборавиме дека вистинскиот благослов ни е на дофат, честопати во нашиот двор.

Искористете ја сезоната додека трае за да го забрзате метаболизмот, да го нахраните телото и да ги почувствувате благодетите на златната слива.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ