Меѓу млечните производи што можат да го намалат ризикот, се издвојува јогуртот. Редовното консумирање на оваа намирница може да помогне во намалувањето на крвниот притисок и подобрувањето на функцијата на крвните садови, особено кај лицата со хипертензија.
„Понискиот крвен притисок значи и помал ризик од мозочен удар, поради што нутриционистичкиот пакет млечни производи, вклучувајќи го и јогуртот, е пријател на здравјето на срцето“, објаснува диететичарот и нутриционист Барбара Барон.
Една од причините зошто јогуртот може да го намали ризикот од мозочен удар е неговата содржина на пробиотици. Пробиотиците ја поддржуваат здравата цревна микрофлора, а рамнотежата на „добрите“ бактерии е поврзана со регулирање на крвниот притисок и намалување на воспалението.
„Бидејќи јогуртот содржи добри бактерии, неговата консумација може да го зголеми бројот на пробиотици, да ја подобри обвивката во цревата и да произведе голем број корисни ефекти врз човечкото тело, со што се намалуваат шансите за мозочен удар“, вели диететичарот и нутриционист Рејна Франко.
Покрај пробиотиците, јогуртот е богат со калциум, калиум и протеини, хранливи материи кои се клучни за регулирање на крвниот притисок и одржување на здрава телесна тежина. „Протеините ни помагаат да останеме сити за време на оброците, што може да го намали прејадувањето и да ја поддржи здравата телесна тежина“, забележува диететичарот и нутриционист Меган Хаф.
Ова го прави јогуртот едноставен и ефикасен начин за поддршка на здравјето на срцето и намалување на ризикот од мозочен удар.






