Палента е позната како лесно и хранливо јадење кое благотворно делува врз варењето. Благодарение на тоа што е направена од пченкарно брашно, природно е богата со влакна, витамини и минерали кои придонесуваат за здраво варење и долготрајно чувство на ситост.
Истовремено е нежна за желудникот, лесно сварлива и погодна за сите кои сакаат едноставен, но хранлив богат оброк.
Освен што е лесна за подготовка, содржи и многу вредни хранливи материи:
Природно е без глутен, па затоа е погодна за луѓе со чувствителност на глутен.
Покрај тоа, богата е со минерали како што се фосфор, магнезиум, цинк, калиум, бакар, селен и манган.
Има ниска калорична вредност, па затоа е одличен избор за оние кои внимаваат на исхраната или сакаат да ослабат.
Го поддржува здравјето на цревата – како што е наведено, се препорачува да се јаде барем еднаш неделно бидејќи ги чисти цревата и го забрзува метаболизмот.
Палентата е појадок кој брзо се подготвува, дава енергија и одржува добра рамнотежа во дигестивниот систем. Поради оваа причина, вклучете ја во вашата исхрана барем еднаш неделно и ќе почувствувате разлика во вашата енергија и целокупното чувство на виталност.






