четврток, 5 јуни 2025

Појадок под лупа: Што треба, а што не треба да јадете според експертите

Нутриционистите и лекарите се согласуваат дека квалитетниот појадок обезбедува енергија, го стабилизира шеќерот во крвта и ја подобрува концентрацијата. Сепак, не секој појадок е создаден ист, а некои вообичаени јадења треба да се избегнуваат.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Според д-р Жаклин Лондон, нутриционист и автор, најдобриот појадок треба да содржи сложени јаглехидрати, протеини, здрави масти и растителни влакна. Таквиот оброк помага во одржувањето на стабилен шеќер во крвта и го поддржува здравјето на цревата.

Примерите за ваков појадок вклучуваат овесна каша со путер од овошје и јаткасти плодови, грчки јогурт со бобинки или сендвич од цело зрно со посно месо и зеленчук.

Доктор Ума Наиду, психијатар и нутриционист, исто така ја нагласува важноста на појадокот за ментална бистрина и енергија во текот на денот. Таа препорачува да се избегнува внесување шеќери наутро, бидејќи тоа може да предизвика скокови и падови во енергијата. Наместо тоа, советува консумирање протеини и здрави масти за стабилна енергија.

Иако многу намирници изгледаат здрави, тие не се секогаш најдобриот избор за утрински оброк. Нутриционистката д-р Лондон советува да се избегнуваат шеќерни житарки, енергетски плочки, чоколадни плочки, печива и сокови кои обично се преполни со шеќер. Овие намирници можат да предизвикаат брз пораст на шеќерот во крвта, проследен со пад на енергијата и зголемен глад.

Исто така, д-р Ума Наиду предупредува против природните овошни сокови кои содржат само овошје и јогурт со вкус, бидејќи тие можат да бидат богати со шеќер, а сиромашни со растителни влакна и протеини, што може да доведе до побрз пад на енергијата.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ