Со свежа вода потребно ви е само овошје по ваш избор, вода и малку шеќер по желба, но рецептот може да се збогати и со зеленчук, цветови што се јадат, зачини или со додавање алкохол како што се рум или вотка. Сепак, идејата е дека мексиканската вода е лесна, питка и брзо ја гаси жедта. Затоа често се додаваат ливчиња нане и малку сок од лимета. Водата од краставица (agua de pepino) е врвното освежување што ни го привлече вниманието – и не само поради нејзиниот прекрасен вкус, пишува Пун куфер.
Краставиците се богати со калиум, кој помага во намалувањето на високиот крвен притисок и на тој начин ги штити срцето и крвните садови. Тие содржат флавоноиди, лигнани и тритерпени, кои имаат антиинфламаторни својства, но исто така ги ублажуваат главоболките. Тие го подобруваат варењето и совршено го хидрираат телото, па затоа се одличен додаток на секој летен оброк.
Пеницилин за летните горештини: дали знаете зошто Мексиканците додаваат краставица во водата кога температурите се неподносливи?
За мексиканска вода од краставица ви требаат и лимон или лимета, и шеќер, и мед или стевиа сируп, по желба. Можете да додадете и прстофат сол за побогат вкус. Агуа фреска е најдобра кога се пие истиот ден кога е направена, но може да трае 2-3 дена во фрижидер.
Агуа фреска – состојки:
2 големи краставици
1,5 дл сок од лимон
1 лажица шеќер или мед
5 до 6 чаши ладна вода
коцки мраз
По желба:
парчиња краставица и лимон за декорација
ливчиња нане за декорација
прстофат сол за подобрување на вкусот
Агуа фреска – подготовка:
Ставете ја исчистената и исечкана краставица во блендер со сокот од лимон и шеќерот, потоа додајте малку вода – колку да ја покрие краставицата. Блендирајте додека смесата не стане целосно мазна.
Поставете ситна цедалка над голем бокал или сад, потоа процедете ја смесата. Фрлете ја пулпата.
Додајте ги коцките мраз и остатокот од водата и добро измешајте. Пробајте и приспособете го количеството сок од лимон или шеќер по желба. Можете да ги декорирате бокали и чаши со парчиња краставица и листови од нане. Сервирајте го добро изладено или чувајте го во фрижидер до сервирањето.






