Мангото од Мијазаки е прашање на престиж и предмет на желба на богатите, и иако може да достигне луди цени на аукциите, може да се најде во ексклузивни продавници по пријателска цена од 30 евра.
Зошто е толку скапо?
Сончевото јајце се бере секоја година во префектурата Мијазаки помеѓу април и август. За разлика од жолтото манго, кое е вообичаено во Југоисточна Азија, мангото Мијазаки има црвена кора како јаболко. За да стане симбол на престиж, овошјето се одгледува со употреба на специјални земјоделски техники и подлежи на строги мерки за квалитет.
Најскапото манго во светот нема долга традиција. Историјата на одгледување манго во Мијазаки е релативно нова, започнала дури во 1980-тите. Оваа област е нашироко позната по производство на овошје, благодарение на блага клима, изобилство сончева светлина и идеални врнежи од дожд, што ја прави совршена за одгледување кумквати, личи и манго.
Како се произведува?
Процесот на одгледување започнува со внимателен избор на садници, кои се садат во хранлива почва и се ставаат во стакленици за заштита од лошо време и штетници. Земјоделците често ангажираат пчели за опрашување, за плодовите да бидат што е можно поголеми.
Успешното одгледување бара и други услови – стабилна температура во стакленикот, обилна вентилација и оптимална влажност. Секое манго мора да добие вистинска количина сончева светлина за да развие црвена боја и сладок вкус, а дрвјата редовно се кастрат, ѓубрат и полеваат. По бербата, плодовите внимателно се пакуваат и превезуваат на пазарот, со строги мерки за контрола на квалитетот.
Внимание кон детали
Низ целиот процес, вниманието кон деталите е клучно за создавање на најдоброто манго Мијазаки, кое има исклучително кремаста текстура, миризлива арома и исклучително сочна пулпа.
Високата содржина на шеќер му дава неверојатно сладок и богат вкус. Иако сите се подложени на строги контроли, само најдобрите примероци ја добиваат титулата јајце на сонцето (taiyo no tamago) и се продаваат на аукција на пазарите на големо во Мијазаки секој април.
Овие извонредни овошја често се купуваат како подароци и се дел од јапонската луксузна култура на подарување овошје на колеги, шефови, клиенти, пријатели и семејство.
Обичајот за дарување овошје потекнува од шинтоистичките и будистичките практики кои наложуваат принесување дарови, како на домашни олтари (бутсудан), така и на боговите на фестивалите. Поради големата побарувачка и ограничената достапност, јајцето на сонцето е тешко да се набави надвор од Јапонија, а трошоците за достава, царини и даноци дополнително ја зголемуваат цената.






