Бромелаинот, активната состојка на ананасот, има антиинфламаторно и аналгетско дејство, намалувајќи го воспалението при остеоартритис и спортски повреди. Витаминот Ц го зајакнува имунолошкиот систем и штити од оксидативен стрес, додека манганот придонесува за здравјето на коските и метаболизмот.
Истражување од Универзитетот во Сао Паоло покажува дека бромелаинот го олеснува варењето на храната со разградување на протеините, што може да ја намали надуеноста и иритацијата на цревата.
Гастроентеролозите препорачуваат ананас за ублажување на дигестивните проблеми и како природен диуретик.
Состојби врз кои ананасот има корисен ефект: воспалителни заболувања на зглобовите (остеоартритис, ревматоиден артритис), проблеми со варењето на храната (надуеност, синдром на иритабилни црева, лошо варење), слаб имунолошки одговор и чести инфекции, кардиоваскуларни ризици преку намалување на воспалителните процеси, спортски повреди (модринки, отоци), оштетување на мукозната мембрана поради антиоксидантно дејство, задржување на течности и оток (природен диуретик).
Ананасот е вреден додаток во исхраната со потенцијал да ублажи и спречи многу здравствени проблеми, со што го потврдува својот статус на природно лековито овошје.