Причината е едноставна – тие можат да ја иритираат слузницата на желудникот, да предизвикаат ненадејни скокови на шеќерот во крвта или да доведат до непријатност како што се чувство на пецкање или жарење во долниот дел на градниот кош, гадење и слабост.
Нутриционистите наведуваат дека треба да ги избегнувате следните видови пијалаци на празен стомак.
Кафе – иако е еден од најчестите утрински избори, исто така е еден од најпроблематичните кога се пие на празен стомак. Го зголемува лачењето на желудочна киселина, што може да предизвика непријатност, болки во стомакот и долготрајна иритација на желудникот.
Покрај тоа, кафето на празен стомак може да го зголеми чувството на нервоза и да го забрза срцевиот ритам. Експертите препорачуваат да изедете барем мал залак пред првата голтка.
Алкохол – на празен стомак, се апсорбира во крвта многу побрзо, што значи дека има посилен и побрз ефект. Ова може да доведе до вртоглавица, гадење, нагло опаѓање на шеќерот во крвта и поголемо оптоварување на црниот дроб.
Газирани пијалаци – Газираните пијалаци, вклучувајќи ја и минералната вода, можат да предизвикаат надуеност и непријатност кога се консумираат на празен стомак. Киселините и шеќерите дополнително го иритираат желудникот.
Овошни сокови (особено цитрусни) – Иако се сметаат за здрави, овошните сокови се богати со киселини и природни шеќери. На празен стомак, тие можат да предизвикаат иритација на желудникот и нагло зголемување на гликозата во крвта, проследено со пад на енергијата.
Енергетски пијалаци – Комбинацијата од кофеин, шеќер и други стимуланси ги прави енергетските пијалаци особено неповолен избор на празен стомак. Тие можат да предизвикаат чукање на срцето, нервоза и ненадејно опаѓање на енергијата.
Празниот стомак е чувствителен, а она што го пиеме може значително да влијае на нашето здравје и општото чувство во текот на денот. Најбезбеден избор наутро е чаша вода или благ растителен чај, додека останатите пијалаци треба да се остават за време или по оброкот. Мали промени во навиките може да направат голема разлика во варењето и општата состојба на организмот.






