сабота, 6 декември 2025

Нутриционистите се согласуваат за видот леб што треба да го јадеме

Лебот честопати има лоша репутација, но тоа не мора секогаш да биде така. Иако спаѓа во јаглехидрати, сепак може да биде дел од балансирана исхрана – под услов да се избере вистинскиот вид.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Со оглед на големиот број на опции достапни денес, клучното прашање е: како да го идентификувате најдобриот леб за вашето здравје? За да помогнат во таа дилема, тројца регистрирани диететичари ги споделија своите совети.

Според експертите, лебот се смета за здрав ако исполнува неколку клучни барања. Пред сè, треба да биде богат со витамини и минерали кои придонесуваат за целокупното здравје.

Исто така е важно да има доволно количество диететски влакна, кои го помагаат варењето и ви помагаат да останете сити подолго време.

„За разлика од белиот леб, интегралниот леб ги задржува сите делови од зрното. Тоа значи дека му ги дава на вашето тело сите придобивки што житото природно ги дава“, објаснува Лена Бил од Академијата за исхрана и диететика.

Регистрираната диететичарка Грејс Дероча посебно го истакнува лебот од цело зрно со ‘ртење. Ова е леб направен од зрна кои се ‘ртени, што ја зголемува нивната хранлива вредност.

„’Ртењето го подобрува варењето, ја зголемува содржината на протеини и помага за подобра апсорпција на хранливи материи како што се витамините Б и железото“, вели Дероча.

Таа додава дека лебот со ‘ртење може да има и поблаг ефект врз нивото на шеќер во крвта, што е корисно за луѓето кои го следат гликемискиот индекс на храната. Нутриционистот Саманта Касети се согласува, забележувајќи дека ‘ртењето го прави лебот полесен за варење и дополнително ја зголемува хранливата вредност на лебот.

Значи, ако барате најздрав леб, експертите препорачуваат да изберете 100 проценти леб од цело зрно, а доколку имате можност, одлучете се за леб од цело зрно со ‘ртење. Тој е похранлив, полесно се вари и може подобро да влијае на нивото на шеќер во крвта.

Урамнотежената исхрана не значи исклучување на лебот, туку избор на вистинскиот вид.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ