сабота, 6 декември 2025

Ново истражување: Какаото ја чува меморијата  

Ново истражување од Медицинскиот центар на Универзитетот Колумбија открива дека секојдневното консумирање на пијалак со какао флавоноид може да го промени губењето на меморијата поврзано со возраста кај здрави постари возрасни лица.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Истражувањето се фокусираше на забниот гирус, клучен подрегион на хипокампусот одговорен за функцијата на меморијата, која обично опаѓа со возраста.

Во клиничкото испитување, учесниците на возраст од 50 до 69 години кои консумирале какао со висока содржина на флавоноиди три месеци покажале зголемена активност во овој мозочен регион и значителни подобрувања во меморијата. Некои дури покажаа капацитет на меморија сличен на оној на луѓе помлади со децении.

Специјално формулираниот какао пијалак ги зачувал природните флавоноиди кои често се губат за време на редовната обработка на чоколадото, што го прави уникатно ефикасен.

Иако флавоноиди се наоѓаат и во чајот, овошјето и зеленчукот, не сите извори обезбедуваат исти придобивки за мозокот. Истражувачите нагласуваат дека типичните чоколадни производи не треба да го заменат овој десерт поради нивната ниска содржина на флавоноиди и висока содржина на шеќер.

Откритието дава надеж дека исхраната може да го подобри здравјето на мозокот и да помогне во борбата против деменцијата кај постарата популација.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ