Метаболен синдром се дијагностицира кога лицето има најмалку три од следниве пет индикатори: висок шеќер во крвта, висок крвен притисок, високи триглицериди, висок холестерол и прекумерно собирање масти околу половината.
Научници од Кина анализирале девет меѓународни студии во кои учествувале 118.385 учесници од Кореја, Јапонија, САД и Иран. Заклучокот бил јасен: прескокнувањето на појадокот го зголемува ризикот од развој на метаболен синдром.
Иако не сите студии дале идентични резултати, вкупните податоци покажале силна врска. Истражување од Иран пронашло врска помеѓу прескокнување на појадокот и таложење на масти во стомачниот регион.
Јапонските и американските студии не пронајдоа иста поврзаност, но потврдија негативно влијание врз шеќерот во крвта, холестеролот и крвниот притисок.
Истражувачите нагласуваат дека на овие резултати може да влијаат низа фактори како што се сон, исхрана, генетика и животни навики, но прескокнувањето на појадокот се покажало како константен образец на ризик.
Зошто појадокот е толку важен?
Научниците веруваат дека прескокнувањето на појадокот го нарушува циркадијалниот ритам, или внатрешниот биолошки часовник што го контролира метаболизмот. Кога телото не прима хранливи материи наутро, тоа може да доведе до нарушувања во регулацијата на шеќерот и мастите.
„Луѓето кои појадуваат имаат тенденција да јадат помалку во текот на денот, што помага во контролата на тежината и нивото на шеќер во крвта“, изјави хирург д-р Мир Али за „Денешни медицински вести“.
Авторите на студијата напоменуваат дека, сепак, постојат ограничувања: не го земале предвид социо-економскиот статус, квалитетот на исхраната или разликите во методите на истражување во различни земји.
Прескокнувањето на појадокот не е исто што и повременото постење
Истражувачите предупредуваат дека наодите не се однесуваат на повременото постење.
„Повремениот пост е структуриран режим на исхрана што вклучува јасно дефинирани циклуси на постење и јадење“, велат авторите.
За разлика од случајното прескокнување оброци, луѓето кои практикуваат повремен пост имаат тенденција да имаат организиран пристап кон својата исхрана, вежбаат редовно и прават повнимателен избор на храна.
Доколку не постите намерно, експертите препорачуваат никогаш да не го прескокнувате појадокот, туку да го претворите во здрав ритуал.
Клучот е да се јаде квалитетна храна што промовира стабилна енергија и рамнотежа на шеќерот во крвта.
Избалансирана исхрана, редовно вежбање и навремена медицинска терапија, ако е потребно, се клучни за долгорочно здравје.






