понеделник, 7 јули 2025

Не јадете сладолед кога ви е топло бидејќи тој всушност ве загрева

Експертите предупредуваат дека тешката и масна храна треба да се избегнува на жешкото време, а не препорачуваат ни шеќер, газирани пијалаци и алкохол.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Најстарата наука за телото – Ајурведа (форма на традиционална медицина со потекло од Индија) – ја дели храната на топла и ладна, според нејзиниот ефект врз телото. Користејќи го ова древно знаење, можно е да се процени дали одредена храна има ефект на ладење врз телото.

Врз основа на надворешната температура на храната, свежо зготвената храна лесно можеме да ја сметаме за топла, а сладоледот за ладен. Сепак, во ајурведски контекст, сладоледот всушност се класифицира како топла храна бидејќи, според Ајурведата, не постои директна врска помеѓу физичката температура на храната и нејзината внатрешна природа.

Најчесто консумирана топла храна вклучува кромид, црн пипер, лук, ѓумбир и зачинета храна. Овие состојки треба да се избегнуваат во ајурведската исхрана. Можеби звучи изненадувачки, но некои овошја, како јаболка, портокали и манго, исто така припаѓаат на топлата храна.

Затоплувачки ефект имаат и коренестиот зеленчук, како што се морковите, ротквиците и репата, како и лековитите билки како босилек, оригано и нане – кои се посоодветни за постудениот период од годината.

Храната која лесно се вари во летните месеци вклучува зеленчук како печурки, домати, аспарагус, зелена салата и модар патлиџан – кои имаат својства на ладење.

Во категоријата ладна храна спаѓаат и овошјата како банани, јагоди, лубеници, киви и кајсии. Ова не е изненадувачки, бидејќи многу луѓе ги избираат овие овошја во лето токму поради нивните освежителни својства.

Според Ајурведа, млечните производи како што се млеко, јогурт, павлака и сирење, како и сите производи од соја, вклучувајќи го соиното млеко и тофу, исто така имаат ефект на ладење врз телото. Во оваа група спаѓа и зелениот чај кој дополнително помага во детоксикација на организмот.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ