Истражувачи од Бразил пронајдоа врска помеѓу шест најчесто користени вештачки засладувачи – аспартам, сахарин, ацесулфам калиум, еритритол, ксилитол и сорбитол – и влошување на мозочните функции, како што се меморијата, јазикот и способноста за размислување.
Иако точните механизми сè уште не се целосно разјаснети, претходните истражувања укажуваат дека овие супстанции можат да придонесат кон воспаленија во мозокот и згрутчување на крвта, што негативно влијае на мозочните клетки.
Вештачките засладувачи се користат за контрола на телесната тежина, регулирање на шеќерот во крвта и превенција на кариес, а се наоѓаат во многу производи без шеќер, вклучувајќи газирани пијалаци, десерти, јогурти, грицки и засладувачи.
Студијата покажа дека лицата кои внесувале најмногу вештачки засладувачи имале мозок кој во просек „стареел“ 1,6 години побрзо во споредба со оние кои консумирале најмалку. Важно е да се нагласи дека најголемата дневна количина во истражувањето се движела околу 190 до 200 милиграми, што е количина слична на една лименка диетален газиран пијалак.
Истражувањето опфатило повеќе од 12.000 возрасни лица кои биле набљудувани во текот на осум години. Научниците предупредуваат дека редовното консумирање на овие засладувачи, особено во средната возраст, може да биде поврзано со забрзано губење на меморијата и други проблеми поврзани со здравјето на мозокот.






