Истражувачите користеле мед од домашни пчели како растворувач што се јаде за да екстрахираат стимуланси како теобромин и кофеин, кои се поврзани со здравјето на срцето, од лушпите на зрната какао. Овие лушпи обично се фрлаат за време на производството на чоколадо и други деривати на какао.
Процесот на екстракција со помош на ултразвук, исто така, го збогати медот со фенолни соединенија, кои имаат антиоксидантни и антиинфламаторни својства.
Истражувачите кои го пробале велат дека, во зависност од односот на медот и лушпите, има силен вкус на чоколадо, иако сè уште планираат тестови на вкусот на производот и на други сензорни својства.
„Секако, најпривлечен е вкусот, но нашите анализи покажаа дека овој мед има низа биоактивни соединенија што го прават доста интересен од нутритивна и козметичка гледна точка“, изјави Фелипе Санчез Браганџоло, прв автор на студијата.
Беше тестиран мед од пет видови пронајдени во Бразил: бора (Tetragona clavipes), затаи (Tetragonisca angustula), мандасаја (Melipona quadrifasciata), мандагвари (Scaptotrigona postica) и моса-бранка (Frieseomelitta varia). Мешунките од какао беа обезбедени од Канцеларијата за координација на сеопфатна техничка помош на Министерството за земјоделство и снабдување на државата Сао Паоло во Сао Хозе до Рио Прето.






