петок, 12 декември 2025

Намирници што помагаат при намалување на шеќерот

Докторката Меги Пауерс откри која храна би било добро да се избере за да се држи шеќерот под контрола. На прво место е лиснатиот, зелен зеленчук, особено спанаќот.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Исто така, според д-р Пауерс, добро е да се јаде зелка, но и храна богата со протеини како што се јогурт, урда, јајца, посно месо и путер од кикирики.

Пауерс забележува дека дијабетичарите можат да консумираат и овошна вода што сами ќе ја подготват.

Во обична вода потребно е да се додаде лимон или краставица и се остава да отстои 24 часа пред консумирање.

Повеќето симптоми не се видливи на почетокот на болеста, а најчести се жед, сува уста, нагло губење на тежината, често мокрење, зголемен глад, замор и исцрпеност.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ