Според нутриционистот и диететичар Хајди Морети, која има повеќе од 25 години искуство, многу вообичаени намирници во западната исхрана всушност го забрзуваат стареењето одвнатре кон надвор.
„Овие видови храна го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, поттикнуваат воспаленија и ги оштетуваат клетките што го одржуваат нашето тело младо и отпорно“, изјави Морети за ШиФајндс.
Таа истакна четири вида храна што предизвикуваат болести поврзани со возраста, а кои повеќето луѓе ги јадат секој ден.
Печива и мафини
„Овие преработени зрна речиси и да немаат хранлива вредност“, објаснува Морети.
Тие го зголемуваат нивото на шеќер во крвта, што го зголемува инсулинот и предизвикува воспаление низ целото тело. Со текот на времето, ова воспаление ги оштетува ткивата, го забрзува стареењето и го зголемува ризикот од болести како дијабетес и срцеви заболувања.
Сендвичи (брза храна, деликатеси)
Комбинацијата од рафинирани зрна и преработено месо е рецепт за воспаление, предупредува Морети.
„Овие видови сендвичи се полни со преработени состојки кои предизвикуваат скокови на шеќерот во крвта и содржат несакани хемикалии“, вели таа.
Резултатот е помало внесување на хранливи материи, повисоки нивоа на инсулин и оксидативен стрес – сите фактори што го забрзуваат стареењето на клетките.
Тестенини
Повеќето комерцијални тестенини се високо рафинирани, што доведува до ненадејни скокови на шеќерот во крвта и поттикнува воспаление.
„Редовната консумација на преработени тестенини придонесува за високи нивоа на шеќер и хронично воспаление – два клучни двигатели на стареењето“, истакнува Морети.
Дури и тестенините од цело зрно пченица можат да бидат проблематични ако се јадат во прекумерни количини, бидејќи сепак влијаат на нивото на гликоза.
Бел ориз
Иако мали количини ориз можат да се вклучат во избалансирана исхрана, секојдневното консумирање бел ориз со текот на времето може да нанесе штета.
„Белиот ориз предизвикува ненадејни скокови во шеќерот во крвта и има мала хранлива вредност. Повторените скокови водат до оштетување на ткивата и забрзано стареење“, нагласува Морети.
Забавувањето на стареењето не започнува со креми или додатоци во исхраната, туку со она што го ставаме во нашата чинија.
„Висок шеќер во крвта, воспаленија и оштетување на митохондрии се најголемите забрзувачи на стареењето. Со намалување на внесување на преработени и рафинирани намирници можеме да помогнеме на нашите клетки, црева и долговечност“, заклучува Морети.






