Посно говедско филе, телешко и повремено јагнешко месо можат да бидат дел од балансирано мени доколку се приготвуваат со варење, печење или печење на скара со минимално масло. Важно е да се избере месо од докажано домашно земјоделство, бидејќи содржи помалку хормони и антибиотици.
Експертите советуваат комбинирање на месото со многу зеленчук, интегрални житарки и здрави масти како маслиново масло за да го направите оброкот комплетен и богат со растителни влакна, витамини и минерали.
Преработените месни производи како што се колбасите и сувомесни производи треба да се ограничат поради вишокот сол и нитрати.
За долгорочно здравје, се препорачува умерена консумација на месо 2-3 пати неделно, заедно со разновидна исхрана што вклучува мешунки, јаткасти плодови, овошје и зеленчук. Со правилен избор на протеин се постигнуваат подобра енергија и посилен имунитет.






