сабота, 6 декември 2025

Најздрави видови месо и совети за балансирана исхрана

Нутриционистите нагласуваат дека мисиркиното месо, пилешкото без кожа и рибата се најдобри извори на протеини бидејќи имаат малку заситени масти и се богати со есенцијални амино киселини. Особено се препорачуваат лосос, пастрмка и скуша, бидејќи се богати со омега-3 масни киселини кои го штитат срцето и мозокот.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Посно говедско филе, телешко и повремено јагнешко месо можат да бидат дел од балансирано мени доколку се приготвуваат со варење, печење или печење на скара со минимално масло. Важно е да се избере месо од докажано домашно земјоделство, бидејќи содржи помалку хормони и антибиотици.

Експертите советуваат комбинирање на месото со многу зеленчук, интегрални житарки и здрави масти како маслиново масло за да го направите оброкот комплетен и богат со растителни влакна, витамини и минерали.

Преработените месни производи како што се колбасите и сувомесни производи треба да се ограничат поради вишокот сол и нитрати.

За долгорочно здравје, се препорачува умерена консумација на месо 2-3 пати неделно, заедно со разновидна исхрана што вклучува мешунки, јаткасти плодови, овошје и зеленчук. Со правилен избор на протеин се постигнуваат подобра енергија и посилен имунитет.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ