недела, 7 декември 2025

Најздрава риба за мозокот и срцето, лекарите ја препорачуваат на сите

Без разлика дали претпочитате речна или морска риба или друга морска храна, секој вид е богат со вредни хранливи материи – особено витамини, минерали и аминокиселини.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Крапот и пастрмката се најчесто бараните риби на пазарите и рибниците. Сепак, постои и друг вид риба што може да се најде во поголемите продавници по многу поприфатлива цена, а содржи и повеќе протеини и помалку калории.

Станува збор за – ослич!

Осличот е риба со исклучително ниска енергетска вредност, поради што се смета за диетална храна. На 100 грама содржи дури 80% вода, само 0,85 г масти и околу 17,2 г протеини. Покрај тоа, е богат со витамини Б1 и Б2, како и минерали како калиум, калциум и фосфор – кои имаат позитивен ефект врз здравјето на коските и функцијата на мозокот.

Таа е една од најчестите риби на Јадранското Море, која може да порасне и до еден метар и да тежи до 15 килограми. Живее главно во длабоки морски води, на калливо и песочно дно. Ослич е исклучително незаситна риба – се храни со други риби и ракови.

Неговото бело месо е меко, со малку маснотии и многу вкусно. Најчесто се пржи во масло или се пече на скара, често се користи и сушен.

За оние кои имаат проблеми со холестеролот – уште една причина да го вклучите осличот во исхраната: содржи само 0,3 грама масти и е богат со омега-3 масни киселини кои благотворно делуваат на здравјето на срцето.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ