Ги содржи практично сите корисни материи неопходни за нормално функционирање на органите и системите. Го чисти телото и има корисен ефект врз дигестивниот тракт.
Полудива, најстарата сорта пченица, житарка со филмирани зрна и кршливи класови е вреден, но заборавен диететски производ. Другите имиња се крупник, емер, бифуркат. Германците и Швеѓаните ја нарекуваат оваа пченица динкел, Американците ја нарекуваат камуд.
Тоа е високо протеински, ниско калоричен производ кој ги содржи сите незаменливи макро и микро елементи, аминокиселини, витамини. Протеините од житарки се варат лесно без предизвикување алергиски реакции.
Спелтата е хранливо многу вредна храна.
Тоа е одличен извор на протеини – 100 г од оваа житарка содржи 12 г протеини. Кога се комбинира со други растителни намирници, како што се мешунките, нуди комплетен извор на протеини. Ова значи дека обезбедува соодветна количина на есенцијални аминокиселини важни за здравјето. Според истражувањето спелтата содржи дури осум од нив: треонин, валин, изолеуцин, леуцин, тирозин, фенилаланин, лизин, метионин.
Изобилува со важни витамини и минерали. Пред сè, тука се железо (транспорт на кислород до сите клетки во телото), магнезиум (производство на енергија, здравје на коските, добар сон), цинк (клеточен раст и развој) и витамин Б6 или ниацин (производство на енергија, здравје на кожата, косата и ноктите), но и антиоксиданти како полифеноли, каротеноиди, фитостероли и селен, кои штитат од голем број болести вклучувајќи срцеви и невродегенеративни заболувања, остеопороза, дијабетес, карцином.






