петок, 11 јули 2025

Најдобар појадок за здравјето на цревата

Здравјето на системот за варење не се однесува само на варењето – тоа влијае и на имунитетот и менталното здравје. Дури и ако немаме дијагностицирана дигестивна болест, вреди да се обрне внимание на тоа што јадеме, особено наутро. Гастроентерологот д-р Дипак Вадада нагласува дека појадокот е одлична можност да се внесат хранливи материи кои ја поддржуваат рамнотежата на цревата и целокупното здравје.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Еден појадок што гастроентеролозите особено го препорачуваат за здравјето на цревата е овесна каша со јогурт, боровинки и ореви. Овој оброк содржи влакна, пребиотици и пробиотици, три клучни компоненти за поддршка на цревната микрофлора. Може да се подготви топло или како ладна варијанта преку ноќ, во зависност од сезоната и временските услови што ги имаме.

„Овесната каша е една од моите омилени состојки за здравјето на цревата“, изјави нутриционистката Самина Куреши.

Овој појадок е богат со растителни влакна – една порција содржи околу шест грама, што е до една четвртина од препорачаната дневна доза. Состојките како боровинки, овес и јаткасти плодови не само што ги хранат корисните бактерии туку и помагаат да останете сити подолго време, додека јогуртот е важен извор на пробиотици. „Пробиотската храна како јогуртот може да помогне во одржувањето на рамнотежата на цревните бактерии“, рече д-р Вадада.

Друга предност на овој појадок е неговата флексибилност, лесно можеме да ги замениме овошјата, јаткастите плодови или да додадеме семиња како што се семе од чиа или ленено семе. Куреши истакнува: „Храната на растителна основа содржи влакна и пребиотици, кои ги хранат добрите бактерии во цревата“.

Накратко, појадокот богат со растителни влакна и пробиотици може да биде едноставен, но вкусен и исклучително корисен за варењето и целокупното здравје.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ