Неправилното складирање може да доведе до развој на опасни бактерии како што се салмонела или кампилобактерија, што може да предизвика сериозно труење со храна.
Експертите за безбедност на храната советуваат свежото пилешко месо да се чува во фрижидер до два дена по отварањето. Температурата во фрижидерот мора да биде под 4°C, а пилешкото мора да биде добро затворено – идеално во сад со капак или завиткано во пластична фолија, за да се спречи контакт со друга храна.
Ако забележите необичен мирис, промена на бојата или лигава текстура, веднаш фрлете го пилешкото.
Кога пилешкото е термички обработено – без разлика дали е варено, печено или пржено – може да се чува во фрижидер 3 до 4 дена. Истите правила важат и овде: затворен сад, температура под 4°C и избегнување контакт со свежа храна.
Ако знаете дека нема да го употребите пилешкото во рок од 1-2 дена, најдобро е да го замрзнете.
Сировото пилешко може да се чува во замрзнувач до 9 месеци.
Вареното пилешко може да се замрзне до 4 месеци, иако може да изгуби дел од својата текстура.
Совети за безбедно чување:
- Означете го датумот на отворање на пакувањето со пилешко.
- Пилешкото не го оставајте на собна температура повеќе од 1-2 часа.
- Измијте ги рацете и површините што биле во контакт со свежо пилешко месо.