И додека секојдневно го користиме во нашите јадења, ретко размислуваме за тоа колку е навистина моќен сојузник за нашето здравје.
Експертите нагласуваат дека кромидот е вистинска природна бомба за зајакнување на имунитетот. Тој е богат со кверцетин, антиоксидант кој помага во борбата против воспалението и го зајакнува отпорот на телото.
Покрај тоа, содржи витамин Ц, влакна и сулфурни соединенија кои заедно формираат силна заштита од вируси и бактерии.
Редовното консумирање кромид, особено сиров, може да го намали ризикот од респираторни инфекции, алергии, па дури и хроничен замор.
Термички обработениот кромид задржува дел од своите својства, но свежиот кромид е најефикасен.
За разлика од скапите додатоци во исхраната и егзотичните растенија, кромидот е евтин, достапен и присутен во речиси секое домаќинство.
Затоа многу нутриционисти велат дека треба да се користи почесто, без разлика дали во салати, сосови или како додаток на топли оброци. Понекогаш наједноставните решенија се најдобри.






