сабота, 6 декември 2025

Храна што природно го зајакнува имунитетот во есен

Со доаѓањето на есента, на имунолошкиот систем му е потребно дополнително внимание и исхрана богата со витамини и минерали.

Фото: Ансплеш

Објавено на

часот

Сподели

Експертите истакнуваат дека одредени намирници можат природно да ги зајакнат одбранбените механизми на телото и да го намалат ризикот од сезонски инфекции.

Цитрусните овошја како портокали, грејпфрути и лимони се богати со витамин Ц, додека лукот делува како моќен природен антибиотик.

Ѓумбирот и куркумата имаат антивоспалителни својства, а јаткастите плодови и семките обезбедуваат вредни омега-3 масни киселини и цинк, неопходни за зајакнување на имунитетот.

Не треба да ги заборавиме и пробиотските намирници како јогуртот и кефирот, кои го поддржуваат здравјето на цревната флора, важни за отпорноста на целиот организам. Редовното вклучување на овие намирници во менито, заедно со доволно сон и физичка активност, му помага на телото да остане силно и подготвено за предизвиците на есента.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ