Експертите истакнуваат дека одредени намирници можат природно да ги зајакнат одбранбените механизми на телото и да го намалат ризикот од сезонски инфекции.
Цитрусните овошја како портокали, грејпфрути и лимони се богати со витамин Ц, додека лукот делува како моќен природен антибиотик.
Ѓумбирот и куркумата имаат антивоспалителни својства, а јаткастите плодови и семките обезбедуваат вредни омега-3 масни киселини и цинк, неопходни за зајакнување на имунитетот.
Не треба да ги заборавиме и пробиотските намирници како јогуртот и кефирот, кои го поддржуваат здравјето на цревната флора, важни за отпорноста на целиот организам. Редовното вклучување на овие намирници во менито, заедно со доволно сон и физичка активност, му помага на телото да остане силно и подготвено за предизвиците на есента.






