вторник, 16 декември 2025

Ендокринолог советува лицата постари од 50 години да додадат една намирница во исхраната

Обидот да се исполнат сите прехранбени цели може да биде исцрпувачки, особено кога истовремено го следите внесувањето на калории за слабеење. Внесувањето доволно протеини, влакна, калциум и други хранливи материи честопати бара внимателно планирање. Токму затоа храната што нуди неколку важни хранливи материи во една порција е особено корисна. На пример, мешунките помагаат во внесувањето протеини и растителни влакна, додека лососот е богат со протеини, омега-3 масни киселини и калциум.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Сепак, постои една исклучително хранлива намирница која често неправедно се занемарува, а според ендокринолог, е особено корисна за луѓе над 50 години. Станува збор за јајца. „Јајцата добиваат повеќе неоправдани критики од речиси која било друга секојдневна храна“, изјави ендокринологот д-р Дејвид Ан. Многумина веруваат дека јајцата се штетни за здравјето на срцето, но тој истакнува дека тоа не е вистина ако се консумираат умерено.

„Податоците се изненадувачки конзистентни. За повеќето возрасни лица, вклучувајќи ги и оние над 50 години, умереното консумирање јајца – околу едно јајце дневно – не е поврзано со зголемен ризик од срцев удар, мозочен удар или други кардиоваскуларни заболувања“, наведува д-р Ан.

Тој додава дека некои истражувања, на пример врз популациите во Азија, дури покажале и малку помал ризик од кардиоваскуларни заболувања и мозочен удар кај луѓето кои јадат јајца редовно, но умерено.

Според д-р Ан, јајцата се особено корисни на постара возраст бидејќи помагаат во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта. „Јајцата ги исполнуваат сите важни критериуми – имаат малку јаглехидрати, многу протеини и содржат здрави масти. Ова значи дека го зголемуваат чувството на ситост и помагаат во одржувањето на стабилно ниво на шеќер во крвта“, објаснува тој.

Тој, исто така, ја истакнува нивната улога во здравјето на мозокот и видот, бидејќи се богат извор на холин, лутеин и зеаксантин. „Луѓето кои консумираат доволно холин имаат тенденција да постигнуваат подобри резултати на когнитивните тестови како што стареат. Иако ниедна поединечна храна не може да спречи деменција, јајцата можат да дадат значаен придонес за долгорочното здравје на мозокот“, заклучува тој.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ