среда, 17 декември 2025

Една утринска навика може да ви го зголеми холестеролот, а да не сте ни свесни за тоа

Веројатно сте ја слушнале изреката дека појадокот е најважниот оброк во денот, а експертите се согласуваат дека тоа е особено точно кога станува збор за здравјето на срцето. Иако можеби мислите дека вашите утра се здрави, еден навидум безопасен ритуал би можел тивко да го зголемува вашиот холестерол со текот на времето. Тоа е навика која, според некои податоци, ја практикуваат околу 15 проценти од возрасните – прескокнување на појадокот.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Истражувањата постојано го поврзуваат прескокнувањето на појадокот со повисоко ниво на холестерол, дури и кога тоа води до умерено губење на тежината. Експертите за здравје на срцето објаснуваат дека постојат неколку клучни причини за ова.

Го нарушува природниот ритам на организмот

Прескокнувањето на појадокот може да го наруши вашиот биоритам, или внатрешниот часовник на телото кој го контролира, меѓу другото, липидниот метаболизам. Кога тој часовник е нарушен, може да влијае на гените и ензимите што го регулираат холестеролот. „Без утрински оброк, ензимот ХМГ-ЦоА редуктаза во црниот дроб, кој ја контролира стапката на производство на холестерол, станува поактивен, произведувајќи повеќе ЛДЛ и вкупен холестерол“, вели диететичарот Мишел Рутенштајн.

Од друга страна, појадокот може да помогне во спречувањето на скокови на холестерол. „Нормално, синтезата на холестерол достигнува врв рано наутро, но појадокот обезбедува хранливи материи кои помагаат во ублажувањето на овој процес“, додава Рутенштајн.

Поттикнува прејадување и желба за нездрава храна

Доколку во текот на денот забележите дека без размислување грицкате храна богата со јаглехидрати или масти, причината може да лежи во прескокнатиот појадок. „Прескокнувањето на појадокот може да предизвика метаболички промени што го зголемуваат производството на холестерол, а може да доведе и до прејадување подоцна во текот на денот“, вели кардиологот, д-р Ренди Гулд.

Ова се случува делумно поради промени во хормоните кои го регулираат апетитот. „Долготрајното утринско гладување може да ги промени хормоните како лептин и грелин, зголемувајќи го гладот и поттикнувајќи отпорност на инсулин“, објаснува Рутенштајн. „Оваа комбинација може да ја наруши способноста на вашето тело да го отстрани холестеролот од крвта, дополнително придонесувајќи за повисоки нивоа на ЛДЛ холестерол“, додава таа.

Иако резултатите од истражувањата се разликуваат во однос на тоа дали прескокнувањето на појадокот води до поголемо внесување калории, студиите постојано покажуваат полошо ниво на холестерол кај оние кои го избегнуваат.

Квалитетот на целокупната исхрана се намалува

Одложувањето на првиот оброк може да влијае и на целокупниот квалитет на вашата исхрана. „Прескокнувањето на појадокот често води кон поголеми, помалку хранливи оброци подоцна во текот на денот“, вели Рутенштајн. Ваквите оброци може да содржат повеќе заситени масти и рафинирани јаглехидрати, што „директно придонесува за формирање на повеќе ЛДЛ честички и ги намалува заштитните ефекти на ХДЛ холестеролот“, додава тој.

Истражувањата покажаа дека лицата кои го прескокнуваат појадокот консумираат помалку растителни влакна, витамини и минерали, а повеќе додадени шеќери, заситени масти и натриум, што може негативно да влијае на здравјето на срцето.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ