Сепак, некои навики што изгледаат безопасни всушност можат да предизвикаат воспалителни процеси и да предизвикаат ненадеен скок на шеќерот во крвта.
Според експертите, одредени видови на пијалaци кои многумина редовно ги пијат веднаш по будењето можеби не се најдобриот избор за здрав почеток на денот.
- Газирани овошни сокови
Овошните сокови купени во продавница, дури и оние со ознака „100% природни“, содржат големи количини на природни и додадени шеќери, но речиси и да нема влакна.
Различни нутриционисти предупредуваат дека консумирањето вакви сокови на празен стомак може да предизвика ненадеен скок на гликозата во крвта, што претставува дополнителен товар за телото уште наутро, кога е почувствително на шеќер.
Наместо да обезбедат стабилна енергија, ваквите пијалаци честопати резултираат со краткотрајно чувство на еуфорија, проследено со ненадеен пад и замор.
Секојдневното консумирање на вакви пијалаци може да предизвика и хронично ниско ниво на воспаление во телото.
Затоа, подобро е да изберете пијалаци кои не содржат рафиниран шеќер и не го нарушуваат балансот на шеќерот во крвта – како што се билен чај, топла вода со лимон или обична вода.
Ова помага за подобро варење и помал ризик од флуктуации на енергијата во текот на денот.
- Кафе со различни ароми и додатоци
Иако црното кафе без адитиви е сосема прифатливо, проблемот настанува кога во шолјата додаваме големи количини шеќер и други адитиви.
Овие кафиња можат да содржат до 300 калории и повеќе од 30 грама шеќер – што е количината што не треба да ја консумираме во првите неколку минути по будењето, пренесува Индекс.
Многу консултанти за исхрана предупредуваат дека ваквите пијалаци предизвикуваат зголемено лачење на инсулин и можат да придонесат за развој на инсулинска резистенција на долг рок.
Наместо тоа, се препорачува утринско кафе без засладувачи или со минимална количина млеко – за навистина да има стимулирачки ефект, а да не е штетно за нивото на шеќер во крвта и целокупното здравје.






