четврток, 25 декември 2025

Дали знаете дека вашиот омилен зеленчук го зголемува шеќерот во крвта побрзо од чоколадо?

Мислите дека се храните здраво, но уморот сè уште ве совладува? Дознајте зошто компирот и шеќерот во крвта не се идеална комбинација и како да го промените тоа.

Фото: Пиксабej

Објавено на

часот

Сподели

Иако зеленчукот е основа на здравата исхрана, обичниот компир може да предизвика скок на шеќерот во крвта побрзо од чоколадо или вашето омилено колаче, што го прави ризичен избор за многумина.

Можеби звучи неверојатно, но начинот на кој вашето тело ги обработува компирите има моќно влијание врз вашето здравје. Компирот е богат со скроб, кој брзо се разградува во гликоза во телото.

Кога влегува во крвотокот, овој шеќер предизвикува силен инсулински одговор. Ако често јадете храна со висок гликемиски индекс, компирот и шеќерот во крвта стануваат опасна комбинација, која долгорочно може да доведе до инсулинска резистенција.

Важно е да се знае дека не се сите компири исти. Гликемискиот индекс (ГИ) на печен компир може да достигне и до 85, додека пак пирето од компири е проблематично поради неговата брза апсорпција. За споредба, белиот шеќер има ГИ од околу 65. Значи, додека уживате во тој кремаст прилог, вашиот панкреас работи прекувремено.

Не мора засекогаш да се откажете од вашата омилена храна, но клучно е да ја промените вашата стратегија. Постои едноставен трик што го претвора компирот од непријател во храна што може да се толерира. Ако го сварите компирот и го оставите да се излади целосно пред јадењето (на пример во компир салата), скробот ја менува својата структура и станува отпорен скроб.

Овој вид скроб делува како влакна – поминува низ системот без да предизвика скок на гликозата. На овој начин, односот помеѓу храната како компирите и шеќерот во крвта станува помалку турбулентен, а вие останувате сити подолго време без да се чувствувате тешки.

Здравјето не мора да значи откажување од сè што сакате, туку само помудро избирање на она што го внесувате во вашето тело. Рамнотежата е клучна. Кога ќе разберете како компирот и шеќерот во крвта реагираат еден на друг, ја враќате контролата во вашите раце. Нема потреба да се плашите од храната, туку да ја прилагодите на сопствените потреби.

ТОП ВЕСТИ

ПОСЛЕДНИ ВЕСТИ