Без да се знае колку долго била скршена лушпата, не може со сигурност да се каже колку време им требало на бактериите да се развијат и потенцијално да го контаминираат јајцето.
Иако треба да бидете внимателни со јајцата што ги купувате, а кои се испукани, најголем ризик се оние со големи пукнатини. Истражување на Универзитетот Тафтс покажа дека јајцата со големи пукнатини имаат поголема веројатност да содржат салмонела отколку јајцата со мали пукнатини.
Од друга страна, ако вашите јајца се скршат дома, сепак можете да ги „спасите“. Министерството за земјоделство на САД препорачува веднаш да се скрши јајцето и да се префрли во чист сад што може повторно да се затвори. Во фрижидер може да се чуваат до два дена.
Ако сте скршиле повеќе јајца отколку што можете да изедете во следните два дена, можете да ги користите за да подготвите оброци што можат да се замрзнат и повторно да се загреат.
Ако сè уште не сте сигурни дали да користите скршено јајце, оваа информација може да ве смири: Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) наведуваат дека бактериите како салмонела се уништуваат со готвење на јајцата на внатрешна температура од 71°C пред сервирање.
Ова значи дека мора да ги сварите или испржите, но печените производи со јајца и други рецепти во кои белката и жолчката се целосно сварени се безбедни за употреба.






